Fort Nieuwersluis
Verborgen krachten


Locaties moesten zo geheim mogelijk blijven, daarom waren veel forten ‘zwarte gaten’ op de kaart en las je 'Ergens in Nederland' bij de foto's van forten en linies. Fort Nieuwersluis heeft na de Tweede Wereldoorlog meerdere geheime functies gehad. Het is in gebruik geweest als interneringskamp voor ‘foute’ Nederlanders na de oorlog, als kamp voor dienstweigeraars en als commandopost door de Bescherming Burgerbevolking (BB) tijdens de Koude Oorlog. Er is nog steeds een redelijk intacte atoomschuilkelder aanwezig. Dit ‘geheime’ aspect is het thema bij Fort Nieuwersluis, een van de minst zichtbare forten, een geheim in het groen.

Meer informatie over de liniebrede activiteiten die op Fort Nieuwersluis worden georganiseerd, vindt u in de agenda.

Nieuw geproduceerde werken van Zoro Feigl (NL), Marieke de Jong (NL), Danila Tkachenko (RUS), Jeroen Stout & Ineke Smits (NL). Bestaand werk van Allora & Calzadilla (PR), Omer Fast (ISR), Dik Bouwhuis (NL), Mykola Ridnyi (UKR), Jeroen Kooijmans (NL), Juan-Pedro Fabra Guemberena (UR) en historisch filmmateriaal afkomstig uit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

www.fortnieuwersluis.nl

Ook in Nieuwersluis zoeken wij vrijwilligers! Bent u geïnteresseerd? Lees meer of stuur een mail naar vrijwilligers@gimme-shelter.nl.  

 


Allora & Calzadilla
© Henri van Gelder


Danila Tkachenko


Juan-Pedro Fabra Guemberena 
© Henri van Gelder