Kunstenaars

Als blikvanger is op elk fort een verbeelding van de Joint Strike Fighter te zien – dé militaire fictie van onze tijd. Op Fort Nieuwersluis nodigden we Zoro Feigl uit.


ZORO FEIGL - Swingwings (2015)

De boel in evenwicht

Het werk van Feigl heeft op bijna alle soorten publiek de uitwerking van een verjongend elixer. Mensen gaan bewegen, willen onder zijn werk staan, hun gezicht breekt open in een lach. De materialen worden herkend, maar hier gedragen al die spullen zich zo anders – speels, lui, elegant, weerbarstig, erotisch. En dat komt door het meest ongrijpbare ingrediënt dat Feigl toevoegt: de beweging.

‘Gimme Shelter’ vroeg Feigl een interpretatie van de Joint Strike Fighter te maken. Dit gevechtsvliegtuig, waar al zo lang over gepraat wordt, verbeeldt Feigl door twee windmolenwieken te laten balanceren op een dunne kolom. De beweging komt van de wind.
Feigl: ’De vorm van de vleugels van windturbines fascineert mij door hun efficiëntie en de suggestie van super logische aerodynamica.’ Net als bij de JSF lijkt heel geavanceerde techniek het doel én de oplossing; maar voor wat eigenlijk? Van de windmolens staat de efficiëntie steeds ter discussie, en wieken worden nu op grote schaal al vervangen. In het geval van de JSF kun je je ook afvragen of die techniek eigenlijk nog wel nodig is. Een bemand gevechtsvliegtuig in een wereld vol oprukkende drones, is dat niet meer een achterhaald symbool?
(Sacha Bronwasser)  

Zoro FEIGL (1983, NL) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en aan het HISK in Gent. Zijn bewegende installaties echoën de kinetische kunst van de jaren vijftig maar zijn vooral van nu, door hun hedendaagse materiaal en hun vaak androgyne elegantie. Feigl toonde zijn werk over de hele wereld, in musea en galeries maar ook veel op festivals en buitententoonstellingen. 


En verder
...

Nieuw geproduceerde werken van Marieke de Jong (NL), Danila Tkachenko (RUS), Jeroen Stout & Ineke Smits (NL). Bestaand werk van Allora & Calzadilla (PR), Omer Fast (ISR), Dik Bouwhuis (NL), Mykola Ridnyi (UKR), Jeroen Kooijmans (NL), Juan-Pedro Fabra Guemberena (UR) en historisch filmmateriaal afkomstig uit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Foto's kunstwerken in plattegrond © Henri van Gelder

 

 


Zoro Feigl, Swingwings


Work in progress