Kunstenaars

Als blikvanger is op elk fort een verbeelding van de Joint Strike Fighter te zien – dé militaire fictie van onze tijd. Op KunstFort Asperen nodigden we Stefan Gross uit.

Stefan Gross: ‘Roze symboliseert voor mij vergankelijkheid’
Pink JSF (2015) – een artistieke verbeelding van de F35


Gross ontdekte eigenlijk bij toeval het procedé waarin hij zijn liefde voor drie dimensies, voor schilderkunst en lichtdoorlatend materiaal kan combineren. In een steelpannetje smelt hij melkwitte korreltjes van thermoplast, voegt er pigment aan toe, en giet de dikke plastic smurrie in mallen. Met verfbrander en strijkijzer ‘smeedt’ hij de verschillende vormen aan elkaar.
Op uitnodiging van ‘Gimme Shelter’ boog Gross zich over het fenomeen JSF. Hoe ziet een JSF – dat miljoenenverslindende gevechtsvliegtuig van de toekomst – eruit in de handen van een kunstenaar die zo graag met babyroze plastic werkt?
Gross wist: het toestel moest van plastic worden. ‘Plastic vertegenwoordigt voor mij de aardoliemaatschappij van nu: we love to hate it, maar kunnen niet zonder. En plastic kan alle vormen aannemen.’ Ook wist Gross: de kleur van zijn JSF moet roze zijn. ‘Roze staat voor kwetsbaarheid, opwinding en het symboliseert voor mij vergankelijkheid.’
‘Ik vind de JSF een stoer, duur technisch hoogstandje op militair gebied, dat misschien wel meteen na de introductie door de technische ontwikkelingen wordt ingehaald. Pink JSF is een stilleven in roze, uitgedrukt in een materiaal dat milieuvriendelijk wordt afgebroken. Mijn roze hoeba-boeba vliegtuig zal er achtergelaten bij liggen, op zijn rug, als een verloren of weggegooid stuk speelgoed.’
(Lucette ter Borg)

Stefan GROSS (1964, DE) volgde een opleiding Glas in lood (1981-1990) en ging naar de kunstacademie in Saarbrücken (1991-1996). Sinds 1997 woont en werkt hij in Rotterdam. Zijn werk is te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland, o.a. Twente Biënnale, Art Basel en Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Met dank aan Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

En verder...
Nieuw werk van Esther Jiskoot (NL), Ralf Westerhof (NL), Pim Zwier (NL), Dick Verdult (NL) en Jos Houweling (NL). En bestaand werk van: Jeremy Deller (GB), Craig Ames (GB), Allora & Calzadilla (USA/CUB), Johan Grimonprez (BE), Chaja Hertog & Nir Nadler (ISR), Michael Blum (CAN/DE), Akram Zaatari (LBN), André Robillard (FR), Trevor Paglen (USA), Nina Glockner (DE), Claudia Sola (NL) en historisch materiaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis.

Foto's kunstwerken in plattegrond © Anserum Art Photography


 

 

 


Pink JSF  Foto © Stefan Gross


Work in progress