Kunstfort bij Vijfhuizen
Strijdtoneel

Fort bij Vijfhuizen zou je een ‘decor’-fort kunnen noemen. Anders dan bijvoorbeeld in Fort Asperen verbleven soldaten er niet dagelijks, maar alleen bij acute oorlogsdreiging. Geleefd en gewerkt werd er nauwelijks op Vijfhuizen. Daarom staat in dit fort het verbeelden en naspelen van oorlogssituaties centraal. Enerzijds wordt de ‘spel’-kant vrij letterlijk belicht, zoals hij weerspiegeld wordt in hedendaagse games, films en ook een fenomeen als prepping (het zich voorbereiden op een noodsituatie). Anderzijds wordt de naïviteit belicht waarmee soldaten ten strijde trekken – een naïviteit die voortkomt uit het idee dat oorlog in het echt door sommigen ook als een spel wordt gezien.

Meer informatie over de liniebrede activiteiten die op Kunstfort bij Vijfhuizen worden georganiseerd, vindt u in de agenda.

Nieuw werk van Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová (SVN en SVK), Jasper Niens (NL), Elisa van Schie (NL), Wouter Klein Velderman (NL), Charlotte Schleiffert (NL). Bestaand werk van Shinkichi Tajiri (NL), Lida Abdul (AFG), Fernando Sánchez Castillo (ES), Juan-Pedro Fabra Guemberena (UR), Craig Ames (GB), Jean-Luc Godard (FR), André Robillard (FR) en historisch materiaal van Pieter Schenk (met dank aan het Rijksmuseum Amsterdam) en uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

www.kunstfort.nl

Ook in Vijfhuizen zoeken wij vrijwilligers! Bent u geïnteresseerd? Lees meer of stuur een mail naar vrijwilligers@gimme-shelter.nl.  


Douwe Dijkstra