Kunstenaars

Als blikvanger is op elk fort een verbeelding van de Joint Strike Fighter te zien – dé militaire fictie van onze tijd. Op Kunstfort bij Vijfhuizen nodigden we Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová uit.

Let op: door weersomstandigheden is Flying Gulliver helaas beschadigd. Het werk wordt zo snel mogelijk hersteld. 

Een Gulliveriaanse pinocchiade

Oorlogen zijn tamelijk bespottelijke aangelegenheden, liet Jonathan Swift in 1726 zien in zijn wereldberoemde boek Gulliver’s Travels. Voor Matjaž Štuk en Alena Hudcovičová is Gulliver meer dan een literair verzinsel en Jonathan Swift meer dan alleen een komische schrijver. Swift bejubelde het vrije, dwarse, individuele denken.

Juist voor deze twee kunstenaars is het vrije gedachtegoed een kostbaar en niet vanzelfsprekend bezit. Štuk werd geboren in Joegoslavië, Hudcovičová in voormalig Tsjecho-Slowakije. Hun beider geboortelanden bestaan niet meer. De twee kunstenaars bundelen sinds 1995 hun krachten in de ‘Gulliver Projects’. Voor hun Flying Gulliver zijn twee figuren uit de wereldliteratuur bij elkaar gebracht, twee iconen van menselijke domheid, zelfoverschatting en onvolwassenheid: Gulliver en de houten antiheld Pinocchio. Flying Gulliver is volgens de kunstenaars de perfecte belichaming van de JSF (tegenwoordig de F35). Hudcovičová: ‘Onze Flying Gulliver is een mannetje dat dacht dat hij kon vliegen. Maar hij is neergestort en ligt op het talud te kijk voor iedereen. Voor ons symboliseert het beeld het mislukken van een miljarden dollars verslindend project als de bouw van de JSF. De toekomst is niet aan de JSF, maar aan drones, onbemande vliegtuigen, aan artificiële intelligentie en techniek.’
Štuk: ‘Waarom zou je investeren in de bouw van deze moordmachines? Er is zoveel beter werk te verrichten!’
(Lucette ter Borg)

Matjaž ŠTUK (1959, SVN) en Alena HUDCOVIČOVÁ (1953, SVK) kwamen afzonderlijk van elkaar naar Nederland. Beiden volgden in de jaren tachtig de AKI in Enschede en geven nu les op de Rietveld Academie in Amsterdam. De twee werken sinds 1992 als duo. Hun werk, dat te zien is in binnen- en buitenland, is doordrongen van een sterk politiek bewustzijn.

Met dank aan: de TU Delft, Lightweight Structures Delft, TABS Apeldoorn, MouldCAM Heerenveen en Konstruktiebedrijf van Straaten Twello.

En verder...
Nieuw werk Jasper Niens (NL), Elisa van Schie (NL), Wouter Klein Velderman (NL), Charlotte Schleiffert (NL). Bestaand werk van Shinkichi Tajiri (NL), Lida Abdul (AFG), Fernando Sánchez Castillo (ES), Juan-Pedro Fabra Guemberena (UR), Craig Ames (GB), Jean-Luc Godard (FR), André Robillard (FR) en historisch materiaal van Pieter Schenk (met dank aan het Rijksmuseum Amsterdam) en uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Foto's kunstwerken in plattegrond © Henri van Gelder

 


Flying Gulliver


Work in progress


Foto's © Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová