29 september 2015

‘Gimme Shelter’ zit er op. Vier maanden lang was u welkom op Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort Nieuwersluis en KunstFort Asperen bij onze internationale kunstmanifestatie. Meer dan 10.000 bezoekers, van heinde en ver, kwamen naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een greep uit de reacties in onze gastenboeken:

Indrukwekkend. Magnifico. Bijzonder.

Drie keer is scheepsrecht, wat een prachtig en indrukwekkend werk in alle drie forten. Food for thought.

'Je vous salue'. Niet alleen omdat het kunstwerk dat de meeste indruk op me maakte zo heet, maar omdat de andere werken ook ontroeren, de toelichting geweldig was en de plek het concept zo versterkt. Hulde!


Wist u dat
Het Nationaal Militair Museum het werk dat Pim Zwier in opdracht van ‘Gimme Shelter’ maakte heeft aangekocht en dat de film is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival? Dat de Swingwings van Zoro Feigl doorreizen naar de Verbeke Foundation in Kemzeke, dat Revolting Mass van Wouter Klein Velderman vanaf december te zien is in Italië en dat de werken van de Russische kunstenaar Danila Tkachenko later in het jaar tentoongesteld worden in Berlijn en Delft?


Pim Zwier, still uit They call us the enemy (2015)


Wist u dat
'Gimme Shelter' naast de drie deeltentoonstellingen wel honderd nevenactiviteiten organiseerde? Van survivalweekenden en boerenmarkten tot educatieve projecten en rondleidingen. En twee masterclasses schrijven over kunst door Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser. Het winnende artikel Grafschrift in een waterbak van W. Bonnier leest u hierVrijwilligers
Tentoonstellingen openen, kassadiensten draaien, rondleidingen geven, technische ondersteuning. Overal en altijd stonden ze klaar; onze bijna honderd vrijwilligers. Met bijzondere dank aan de Penitentiaire Inrichting in Nieuwersluis waarmee we een mooie samenwerking ontwikkelden.Namens het projectteam van 'Gimme Shelter': saluut!


16 september

Masterclasses door Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser
Schrijven over kunst – hoe doe je dat?


Kunstcritici Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser gaven op KunstFort Asperen en Kunstfort bij Vijfhuizen twee masterclasses voor aankomend kunstschrijvers. De deelnemers bezochten één van de drie tentoonstellingen van ‘Gimme Shelter’. We maakten er een kleine schrijfwedstrijd van: de drie meest opvallende resultaten kregen een plek op de website, klik op de titel om het stuk te lezen.  

De beste bijdrage komt van W. Bonnier. Zij schreef een stuk naar aanleiding van een klein maar magistraal werk van Jean-Luc Godard dat te zien is op Kunstfort bij Vijfhuizen. 

Grafschrift in een waterbak
Door W. Bonnier


Bloem wordt kogelriem
Door Roos Al


Een vijand met een hart
Door Paul Vieveen
8 september

Mooi! De film die Pim Zwier in opdracht van 'Gimme Shelter' maakte is op 27 en 28 september te zien op het Nederlands Filmfestival.


Pim Zwier, They Call Us The Enemy, KunstFort Asperen © Anserum Art Photography

24 augustus 2015‘Gimme Shelter’ maakt plaats voor de vleermuizen en moet daarom het torenfort op Fort Nieuwersluis per direct sluiten. Dat betekent helaas dat het werk Wake Up van Allora & Calzadilla ontmanteld wordt.

Augustus 2015

Aanbieding
De catalogus 'Gimme Shelter' - met teksten van Hans Aarsman, Lucette ter Borg, Sacha Bronwasser, Auke Hulst en Bianca Stigter - is nu te koop voor maar € 2,50 (i.p.v. € 6,-). Verkrijgbaar aan de kassa's van de drie forten. Blader 'm hier alvast online door.
Groepsbezoek

Volkskrantlezers, motorrijders van de Harley-Davidson Club Breda, studenten van de kunstacademie AKV|St.Joost, schoolhoofden van de Openbare Basisscholen in Hilversum, kunstenaars en natuur- en erfgoedliefhebbers gingen u voor; zij boekten een Gimme Shelter arrangement. Wilt u ook iets bijzonders maken van uw dagje uit? Check dan onze dagarrangementen.


Volkskrantdag 2 augustus, meer beelden in de fotogalerij


Masterclasses 'Schrijven over kunst' en ‘Reportage maken’
Hoe schrijf je een begrijpelijk, meeslepend en inhoudelijk verhaal over kunst? In KunstFort Asperen en Kunstfort bij Vijfhuizen wijden onze curatoren u in in de kunstkritiek. Op 7 september verzorgt Lucette ter Borg (kunstcriticus o.a. NRC Handelsblad) de masterclass ‘Schrijven over kunst’ en op 8 september de masterclass ‘Reportage maken'. Op 14 en 15 september zijn de masterclasses te volgen onder leiding van Sacha Bronwasser (kunstcriticus o.a. de Volkskrant). Voor tijden, prijzen, aanmelden en meer informatie, kijkt u in de agenda.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: een bodemloze bouwput?
Ben Schoenmaker - werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag en bijzonder hoogleraar Militaire Geschiedenis in Leiden - geeft op zondag 30 augustus om 14.30 uur in Fort Nieuwersluis een lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en militaire ficties. Entree = ticket Gimme Shelter. Meld u nu aan via info@gimme-shelter.nl

Open Monumentenweekend
Op zaterdag 12 en zondag 13 september krijgt u korting op een entreebewijs voor ‘Gimme Shelter’. Voor maar € 3,- bezoekt u een van de drie tentoonstellingen, voor € 12,- koopt u een combiticket en de catalogus mag voor € 1,- mee. En we zijn langer geopend, van 10.30 tot 17.30 uur. Tip

Heeft u de drie tentoonstellingen bezocht en kunt u geen genoeg krijgen van bunkers en shelters? Neem dan een kijkje bij EMBEDDED ART, waar drie weekenden lang (29/30 aug -  5/6 sept - 12/13 sept) kunstwerken te zien zijn in het militaire erfgoed op Park Vliegbasis Soesterberg.


31 juli 2015Juli 2015

Gimme Cool
Tijdens deze hittegolf is het heerlijk vertoeven in de forten waar het zo'n 19°C is. En daarna lekker bijkomen met een ijsje in de schaduw van de populieren. 


Monument van de maand
De hele maand juli is Kunstfort bij Vijfhuizen Open Monument van de maand. En daarom is het fort op zaterdag 25 juli gratis toegankelijk. Bij KunstFort Asperen en Fort Nieuwersluis krijgt u die dag 50% korting op een entreeticket. Gezellig komen dus!
Liniebrede evenementen

Leer een schuiltent bouwen in Vijfhuizen, volg een foodworkshop in Nieuwersluis of doe mee aan de fotowedstrijd bij KunstFort Asperen. De hele zomer worden op ieder fort liniebrede activiteiten georganiseerd. Check alle informatie en data in onze agenda.


Survival prepping voor beginners, KunstFort Asperen, meer foto’s in onze fotogalerij


SOS-shop

Hoe red je jezelf in tijden van nood? Hoe deed men dat vroeger? En hoe doen we dat nu? Alles wat je nodig hebt om te overleven, vind je in onze drie SOS-shops. Ook onze schitterende catalogus - met teksten van Hans Aarsman, Bianca Stigter en Auke Hulst en natuurlijk alle kunstwerken - voor maar 6 euro.Arrangementen

Wilt u écht iets bijzonders maken van uw dagje Gimme Shelter? Boek dan één van onze arrangementen. Een compleet verzorgde dagtocht met een rondleiding van de curator, een slowfood lunch of meet en greets met kunstenaars. Check de aanbiedingen op onze website

Onze nieuwe promofilm


 4 juni 2015

Door weersomstandigheden is Flying Gulliver van Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová bij Kunstfort bij Vijfhuizen helaas beschadigd. Het werk wordt zo snel mogelijk hersteld. 

 


Juni 2015

Geopend
Met tromgeroffel, rituele krijgsdansen en onder grote publieke belangstelling is afgelopen weekend de kunstmanifestatie ‘Gimme Shelter – forten en ficties in Laagland’ geopend, zie de foto's in onze fotogalerij. Van woensdag t/m zondag, van 11 - 17 uur bent u van harte welkom! Koop hier alvast uw tickets.


Opening Fort Nieuwersluis. Foto © Henri van Gelder

Open Kunstfortdag in Vijfhuizen - 7 juni
Kom spionagetekeningen maken, schuiltenten bouwen of sluit aan bij de kunstrondleiding tijdens de Open Kunstfortdag, aanstaande zondag van 11 - 17 uur. Nieuwsgierig naar activiteiten op andere forten? Check onze agenda.


Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová, JSF Flying Gulliver (2015) Foto © kunstenaars

In de media

Op televisie, in de krant en op de radio: u kon ons bijna niet missen. Bekijk hier alle fragmenten en artikelen. En beluister alvast dit mooie item dat VPRO maakte.


Kunstenaar in de spotlights
Jasper Niens maakte in opdracht van 'Gimme Shelter' zijn Brug bij Kunstfort bij Vijfhuizen. Samenwerken of elkaar juist een beetje dwarszitten? Jasper vertelt erover in onderstaande video.Mei 2015


Welke gevaren liggen er op mijn pad? Hoe kan ik mijn tegenstander misleiden? Hoe denkt mijn vijand – en wie is die vijand eigenlijk?

Deze vragen zijn het uitgangspunt van de internationale kunstmanifestatie 'Gimme Shelter - forten en ficties in Laagland', die op 30 mei aanstaande opent. Drie schitterende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen voor het eerst in het tweehonderdjarig bestaan van de linies het decor van drie thematisch verwante tentoonstellingen, die zich concentreren op het fictieve aspect van strijd en verdediging: op militaire ficties. In 'Gimme Shelter' komen kunst, landschap, geschiedenis en erfgoed samen. Lees meer...

Bestel uw tickets nu online!

KunstFort Asperen

In KunstFort Asperen (Acquoy) ligt in de expositie Brief aan mijn vijand de nadruk op de microkosmos van een soldatengemeenschap en de constructie van een vijandbeeld. Curatoren Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser vertellen over het thema.

Kunstfort bij Vijfhuizen

In Kunstfort bij Vijfhuizen staat in Strijdtoneel het spel-aspect van strijd centraal, zoals in spellen en games, strategie en survival technieken.

Fort Nieuwersluis

In Fort Nieuwersluis, dat na de Tweede Wereldoorlog onder andere dienstdeed als atoombunker, worden in Verborgen krachten geheimhouding, verborgenheid en het schuilen belicht. Ontdek meer!

Moestuin-Club

Vanaf 30 mei komt de Moestuin-Club op Fort Nieuwersluis! Iedere woensdagmiddag kan jong en oud mét of zonder groene vingers de handen in de aarde steken. Want samen voedsel produceren is niet alleen ontzettend leerzaam en leuk, maar ook één van de basisvoorwaarden voor overleven in schaarste of nood.

Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich melden bij info@debontetafel.nl

Historie

Naast gloednieuw werk van vele kunstenaars, zijn er tijdens ‘Gimme Shelter’ ook historische foto’s en fragmenten te bekijken afkomstig uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Bekijk hier vast een paar foto’s en stills! 


Fort Vechten vanaf 600 meter hoogte. Gemaakt op 20 mei 1925. Foto Den Boest. Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag. Foto: Technische Dienst Luchtvaartafdeling (KunstFort Asperen)


Nieuws maart 2015

Het laatste nieuws over 'Gimme Shelter', de internationale kunstmanifestatie van 30 mei t/m 20 september 2015 in KunstFort Asperen, Fort Nieuwersluis en Kunstfort bij Vijfhuizen.

Welke gevaren liggen er op mijn pad? Hoe kan ik mijn tegenstander misleiden? Hoe denkt mijn vijand – en wie is die vijand eigenlijk?

Deze vragen zijn het uitgangspunt van de internationale kunstmanifestatie 'Gimme Shelter - forten en ficties in Laagland', die op 30 mei aanstaande opent. Drie schitterende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen voor het eerst in het tweehonderdjarig bestaan van de linies het decor van drie thematisch verwante tentoonstellingen, die zich concentreren op het fictieve aspect van strijd en verdediging: op militaire ficties. In 'Gimme Shelter' komen kunst, landschap, geschiedenis en erfgoed samen.

Lees meer...

Graag stellen we onze curatoren aan u voor: Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser.Kunstenaars
Speciaal voor 'Gimme Shelter' gaat kunstenaar Dick Verdult een nieuw werk maken, toegespitst op de lichtkoepel in Fort Asperen. In de video hieronder maken we alvast even kennis met Dick. We ontmoetten hem bij zijn installatie Bullshit defines architecture, in de stand van Annet Gelink Gallery op Art Rotterdam 2015.

Vrijwilligers
Wil jij ook bijdragen aan 'Gimme Shelter' of ken je iemand die hier ontzettend geschikt voor zou zijn? Wij zoeken nog vrijwilligers! Bijvoorbeeld voor kaartverkoop, publieksbegeleiding en technische ondersteuning. Meer informatie kun je opvragen bij Moniek: moniek@gimme-shelter.nl.


KunstFort Asperen | Langendijk 60 | Acquoy
Fort Nieuwersluis | Rijksstraatweg 7b | Nieuwersluis
Kunstfort bij Vijfhuizen | Fortwachter 1 | Vijfhuizen
www.gimme-shelter.nl | info@gimme-shelter.nl

NIEUWS

Het laatste nieuws over 'Gimme Shelter', de internationale kunstmanifestatie t/m 20 september 2015 in KunstFort Asperen, Fort Nieuwersluis en Kunstfort bij Vijfhuizen.